Hand och fotavtryck som minne, utan kladd


DELA - ARTIKEL
05
02/2020

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhlens, Babyland och Stor&Liten

För att tag sedan sprang jag på en liten webbshop som säljer hand och fotavtryck som görs med tryckdynor. Det vill säga ingen färg kommer på fot eller hand utan endast på det papper som ni vill ha trycket på. Tänk om jag vetat om den produkten när mina barn var små!

Japp, jag har själv gjort det och vi fick kladdiga bebishänder och fötter vill jag lova. Det var ett väldigt kladdigt arbete och det vi (tre stycken vuxna) lyckades få till bäst var ändå ”bara” fötter. Små knubbiga händer som knyts ihop ger inte så fina avtryck så det fick vi tyvärr skippa. Det kanske funkar bättre om man, som vi gjorde, inte använder fingerfärg. MEN, vi fick i alla fall våra fotavtryck och de blev ett fint minne att spara.

Söker man lite på nätet så finns det en del olika produkter som gör samma sak. Det finns också en uppsjö av material man kan göra sina avtryck i. Denna artikel fokuserar på pappersavtryck, den enklaste formen av dem alla. Hoppas ni får lite tips av oss som ni kan använda när det är dags.

Förberedelsetips

  1. Skriv namn och datum på den lapp ni vill trycka på. (Det är inte lika stressande att skriva fel om man kan göra en ny innan trycket är på plats. ) Tänk på att det går använda datorn och skriva ut namn och datum på flera lappar om ni vill göra flera avtryck. Då kan ni aven använda lite roligare typsnitt till namnet.
  2. Vill ni ha en speciell ram, klipp ut och fixa rätt storlek på pappret innan. Fixa gärna en passepartout för att se var fot eller handavtrycket bör placeras på pappret för att det ska bli fint i ramen.
  3. Se till att ha en trött/sovande eller utvilad och lugn bebis att jobba med och gärna en utvilad mamma och pappa och en kompis som kan hjälpa till.
  4. Ta en tid på dagen då ni har tid att göra detta, stressa inte bara för att hinna. Det är värt att lägga lite tid på att skapa minnen som varar och bevarar.

Test med tassavtryck från katterna =)

Jag vill ju så gärna testa denna produkt och i dagsläget har jag inga småttingar i min närhet som skulle fungera att göra avtryck på. Men vi har ju två katter som gärna, efter lite mutor, ställer upp som försökskaniner. Så här blev avtrycken med setet vi fick prova från Mybabyprint.se:

Så här gör man:

Setet kommer med två vita papper och en stämpeldyna. Det är tydlig text på vilken sida som ”färgen” sitter på och att den ska ligga ner mot pappret du vill trycka på. Det enda du behöver göra är att placera pappret på ett stadigt underlag, exempelvis golv eller bord, och sedan lägga stämpeldynan åt rätt håll över pappret. Sedan tar du foten/handen/tassen och trycker till mot stämpeldynan. Se till att inte glida runt utan gör ett fast tryck och sedan lyft rakt upp för att få ett rent tryck. Sen är det klart, inget kladd, ingen tvätt av kladdiga fötter eller händer. Smidigt, eller hur?

Bra att veta:

  • Fingeravtrycken är för att visa hur skillnaden mellan att trycka lite hårdare och lite mjukare blir. Tummen tryckte jag ganska hårt så den blev lite mörk medan jag tryckte lite lösare med ett pekfinger, man får mer detaljer om man inte trycker för hårt. Vilket kan vara bra att tänka på.
  • Färgen eller trycket behöver vila och ska inte petas eller läggas något på, det är lätt att smeta ut. Så här gäller samma som med fingerfärg/akrylfärg. Låt de ligga och torka enskilt innan ni sätter in dem i ramar eller liknande.

Produkter på nätet

Nedan hittar du produkter för att göra hand- och fotavtryck i flera färger. Tryck bara ditt barns hand eller fot mot stämpeldynan för att göra ett detaljerat avtryck. Barnets hud kommer aldrig röra bläcket.

Tryckdyna svart / röd / blå / rosa

Hos mybabyprint.se finner du tryckdynor i svart, rosa, blå och röd färg. Dessa funkar lika bra till barn som djurtassar. Det finns två olika storlekar att beställa. Tryckdynan räcker enligt företaget till två bra tryck, efter det blir trycket svagare. Färgen som används är 100% giftfri.

Förpackningen innehåller: två stycken pappersark & en stämpeldyna.

Tack för att jag fick testa er produkt!

 Läs mer 
Pearhead Clean-Touch Hand och Fotavtryck (Svart)

Hos Åhléns hittar du Pearheads hand- och fotavtryck, i skrivande stund finns svart.

Förpackningen innehåller: två stycken pappersark & en stämpeldyna.

 Läs mer 
Pearhead Clean-Touch Hand och Fotavtryck (Blå)

Hos Babyland hittar du Pearheads hand- och fotavtryck i flera färger, i skrivande stund finns rosa, svart och blå.

Förpackningen innehåller: två stycken pappersark & en stämpeldyna.

 Läs mer 
Pearhead Clean-Touch Hand och Fotavtryck (Rosa)

Hos Stor&Liten hittar du Pearheads hand- och fotavtryck i flera färger, i skrivande stund finns rosa, svart och blå.

Förpackningen innehåller: två stycken pappersark & en stämpeldyna.

 Läs mer 

Vill ni ändå använda fingerfärg/akrylfärg?

Som jag förstått det har produkten ovan fått lite kritik för att inte kunna användas allt för många gånger om man misslyckas, där har ju akryl eller fingerfärg en fördel. Eftersom akrylfärg är lite tjockare än fingerfärg så rekommenderar jag hellre en billig tub med akrylfärg än fingerfärg som kan vara lite oregelbunden i konsistensen. Bäst är att pensla på färg på foten eller dutta på den med en skumgummibit för att inte få för mycket färg på pappret. Det ger tydligast linjer från fötterna, men jag varnar för att det kan kittlas lite. Doppar man foten i färgen blir det väldigt kladdigt både på pappret och på fötterna.

Lycka till med ert hand och fotavtryck!

Alla nyheter