Barnskydd runt eldstad – säkerhetsgrind


DELA - ARTIKEL
06
11/2020

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyshop, Baby VJollyroom och Babyland

Ingen förälder vill väl att sina barn ska bränna sig på en het kamin eller mysig eldstad i hemmet. Det kan uppstå både ömma fingertoppar och tredje gradens brännskador med ärr för livet. Det finns såklart en del som säger: ”Dom bränner sig bara en gång”. Men till er vill vi säga; en olycka händer så lätt, när man trillar och bränner sig i ansiktet så räknas inte det som att ”lära sig den smärtsamma vägen” det är bara en onödig smärta som kunde ha undvikts med en säkerhetsgrind. Vad är viktigare än er lilla gulleplutt liksom?

Nu när vintern börjar närma sig och hösten klampar på med sin snålblåst och regniga dagar så brukar det vara en brasa som höjer temperaturen både inne och i sinne. Men glöm inte bort era minsta om ni nu är nyblivna föräldrar där bebisen snart börjar krypa och gå. Det är så lätt hänt att du tittar bort, se till att skydda barnet från eldstaden eller kaminens glas som blir så otroligt varmt så du hinner ta det lugnt och äta lite popcorn.

Har ni ytan så är en lekhage att rekommendera, speciellt om det handlar om flera bebisar, den håller ert barn på en viss plats och ger er som föräldrar en möjlighet att ha koll på ert barn utan att alla faror lurar i hemmet. En del säkerhetsgrindar går att använda som lekhage eller avspärrning, välj det som passar er vardag och planlösning bäst.

Trappor är alltid bra att spärra av med en barngrind, speciellt högre trappor med större fallrisk. Fundera på hur ni använder rummen i lägenheten eller huset och försök se farorna ni vill förhindra. Investera i en bra och säker grind, sånt går att återanvända eller sälja vidare till ett bra begagnatpris. Sök gärna på loppis eller begagnatmarknader efter det ni söker.

Alternativa säkerhetsgrindar kring eldstaden listar vi längst ner i detta inlägg för dig som inte har tummen mitt i handen.

 

Hur ser det ut hemma hos er?

När det gäller grindar i allmänhet behöver de anpassas till just er verklighet. Det vill säga; hur stort är ert dörrhål in till köket, hur långt är det mellan väggarna i trappens start och slut, vad är det för material i väggarna där grinden ska fästas och så vidare. Det finns inga generella tips att ge.

Det tips vi dock kan ge är att sätta upp en grind innan er bebis börjar förflytta sig så att ni har säkerheten på plats den dagen det börjar krypas omkring på golvet eller ställa sig upp mot möbler. Då kan ni njuta av det istället för att börja se faror överallt.

Babyshop har ett brett utbud av barngrindar och lekhagar. Läs mer om deras produkter för barnsäkerhet.

 Läs mer 

Babyland har ett brett utbud av barngrindar och lekhagar. Läs mer om deras produkter för barnsäkerhet.

 Läs mer 

Jollyroom har ett brett utbud av barnsäkerhets-produkter för en trygg miljö men även leksaker och barnkläder.

 Läs mer 

Kika in till Baby V för säkerhetsgrindar och lekhagar. De har även barnvagnar och bilstolar.

 Läs mer 

Gör-det-själv brasskydd

Har du en limiterad budget nu när bebisen kommit så kan du alltid göra ett eget brasskydd kring eldstaden som ändå oftast är temporär. Men se till att brasskyddet blir stabilt, att avståndet till elden inte är för kort (gärna 1 m eller mer om möjligt) och att det fungerar för er. Tänk på att det är bättre att ni har extra uppsikt över er bebis än ett brasskydd som inte gör sitt jobb som det är tänkt.

Ett gör det själv-alternativ är att förvandla en gammal spjälsäng med ribbor från loppis till ett eldstadsskydd. Bygg ihop så många sidor på spjälsängen med gångjärn som ni behöver för att täcka eldstaden med ett bra avstånd. Fäst sedan sidorna i väggen med en hasp eller liknande för att kunna komma åt att elda i eldstaden.

Alternativ två är att köpa kompost-galler och montera ihop till en liten grind. Här är det dock svårt att få stabilitet på det hela så bygg gärna en ram i trä runt gallret som sedan monteras med gångjärn och ha gallren mellan dessa som en ram. Är du riktigt händig skippar du kompostgallren och köper rundstavar istället.

Lycka till med eldning, säkerhetsgrindar och bebisen i vinter!

Alla nyheter